Ultrazvok vratu je za pacienta povsem preprosta in neinvazivna preiskava preiskava, s katero se pregledujemo in diagnosticiramo bolezni ščitnice, obščitnične žleze, vratne slinavke in vratnih bezgavk.

Ultrazvok vratu je preprosta preiskava, na katero se pacientu ni potrebno posebej pripraviti. Izvaja se ambulantno, pacient med izvajanjem preiskave leži na hrbtu z ravnim vzglavjem in iztegnjenim vratom. Za ultrazvok vratu je pomembno le, da je pacient primerno oblečen, da lahko oblačila umakne s preiskovanega področja vratu.

Naročilo na pregled

  Za preiskavo uporabljamo visokomegaherčne linearne ultrazvočne sonde sonde, ki za svoje delovanje uporabljajo ultrazvočne frekvence, višje od 20kHz. Na ta način omogočajo zdravniku izvajanje preiskave v živo, saj lahko na monitorju neposredno opazuje in preiskuje podkožna tkiva in na ta način hitro in temeljito izvede pregled in postavi diagnozo. Ultrazvočne sonde, ki se uporabljajo za ultrazvok vratu, imajo visoko ločljivost, ki omogoča kakovostno izvedbo pregleda.

  ultrazvok vratu

  Ultrazvok vratu – kaj pregledujemo?

  Uporablja se za neinvazivne preglede ščitnice, obščitnične žleze, vratne slinavke in vratnih bezgavk. Med preiskavo se zdravnik osredotoča predvsem na iskanje različnih cist  tumorjev.

  Ultrazvok vratu – kdaj na preiskavo?

   Ker je preiskava povsem neškodljiva in za pacienta tudi ni naporna, ni potrebne nobene predhodne priprave na preiskavo, opravljena pa je hitro, v 20 do 30 minutah, se lahko ultrazvok vratu izvaja večkrat. Na ta način se lahko redno spremlja napredek bolezni in učinke zdravljenja bolezni.

  Kdaj je smiselno opraviti ultrazvok vratu:

  • če otipate zatrdlino na vratu
  • če imate težave s ščitnico
  • če ugotovite spremembe krvnih mineralov
  • če imate bolečine v kosteh
  • če imate ledvične kamne

  V vseh teh primerih vam bo preprosta preiskava, kot je ultrazvok vratu, dala veliko informacij v zvezi z vašim zdravstvenim stanjem. Na ta način bo vaš zdravnik lahko redno spremljal napredovanje zdravljenja, prav tako se ultrazvok vratu lahko opravlja tudi preventivno in za hitro in preventivno diagnostiko