Ultrazvok kolena je preprosta preiskava, s katero vam bo specialist pregledal poškodovano koleno in na ta način bo lahko diagnosticiral tip vaše poškodbe, torej, ali gre za poškodbo tetiv, mišic, kosti ali meniskusa in pa določil bo obseg diagnosticirane poškodbe.

Ultrazvok kolena bo prav tako specialistu pokazal, ali gre za vnetje tkiv v kolenskem sklepu, kakšen je obseg tega vnetje in ali je prišlo do morebitnega izliva tekočine

Naročilo na pregled

  ultrazvok kolena

  Katere so najpogostejše indikacije za ultrazvočno preiskavo kolena:

  • bolečina v kolenu
  • poškodba kolena
  • poškodba zunanjih ligamenov

  Kaj nam pokaže ultrazvok kolena:

  • Izliv v kolenski sklep: Pri poškodbi koleno velikokrat oteče, potrebno je vedeti, ali gre le za poškodbo mehkih tkiv ali tudi za izliv krvi v sklep. Zaradi krvi se v kolenu naredijo zarastline, ki onemogočajo gibanje, zato je potrebno kri iz sklepa odstraniti čimprej. Ultrazvok kolena zanesljivo prikaže krvavi izliv v koleno in izmeri volumen izliva.
  • Raztrganje zunanjih ligamentov kolena: Pri poškodbi pride tudi do raztrganja tetiv ob kolenu, kar ultrazvok kolena zanesljivo prikaže.
  • Burzitisi: Zlasti pri tekačih se po večjih naporih pojavijo bolečine v kolenu, ki so posledica izliva v burze (blazinice, ki ležijo pod tetivami nad kostjo in omogočajo boljšo gibljivost). Ultrazvok kolena prikaže zadebeljene blazinice in tekočino v njih.
  • Izliv v kolenskem sklepu: Pri starejših ljudeh, se zaradi obrabe hrustanca v sklepu lahko nabere tekočina. Tekočina se večkrat nabere tudi izza kolena – nastane tako imenovana Bakerjeva cista, zato pacient ne more skrčiti kolena.
  • Pri otrocih vnetne spremembe in izliv v sklepu: Ultrazvok kolena je zelo priporočljiva preiskava pri otrocih z bolečino v kolenu, ultrazvok kolena izključi prizadetost področja rasti, kar ima lahko za posledico šepanje.
  • Pri mladostnikih vnetja pripenjališča tetiv: Pri mladostnikih, ki se ukvarjajo s športom, velikokrat pride do vnetja na pripenjališču tetiv, lahko tudi do nabiranja kalcija in raztrganja tetiv, kar ultrazvočna preiskava kolena hitro prikaže.

   

  Če imate torej kakršne koli težave z bolečinami v kolenu, z zmanjšano gibljivostjo kolena ali z zatekanjem kolenskega sklepa, je prvi korak pri diagnostiki težave ultrazvok kolena. V medicinskem centru Hipokrat vam bo strokovni pregled izvedla vrhunska strokovnjakinja na tem področju dr. sc. Maja Podkrajšek, dr. med., specialistka radiologije. Pokličite nas in se dogovorite za hiter in strokoven ultrazvok kolena v Medicinskem centru Hipokrat v Ljubljani.