Indikacija za preiskavo je bolečina v kolenu in poškodba kolena, zlasti, če je sumljivo za poškodbo zunanjih ligamenov.

Najdemo:
Izliv v kolenski sklep: Pri poškodbi koleno velikokrat oteče, potrebno je vedeti ali gre le za poškodbo mehkih tkiv ali tudi za izliv ( kri) v sklep. Zaradi krvi se v kolenu naredijo zarastline, ki onemogočajo gibanje, zato je potrebno kri iz sklepa odstraniti čimprej. Ultrazvok kolena zanesljivo prikaže krvavi izliv v koleno in izmeri volumen izliva.
Raztrganje zunanjih ligamentov kolena: Pri poškodbi pride tudi do raztrganja tetiv ob kolenu, kar ultrazvok kolena zanesljivo prikaže.
Burzitisi: Zlasti pri tekačih pa se pojavijo po večjih naporih bolečine v kolenu, ki so posledica izliva v burze ( blazinice, ki ležijo pod tetivami nad kostjo) in omogočajo boljšo gibljivost. Ultrazvok kolena prikaže zadebeljene blazinice in tekočino v njih.
Izliv v kolenskem sklepu: Pri starejših ljudeh, se zaradi obrabe hrustanca v sklepu nabere tekočina. Tekočina se večkrat nabere tudi izza kolena- t.i. Bakerjeva cista, zato ne morejo skrčiti kolena.
Pri otrocih vnetne spremembe in izliv v sklepu: Ultrazvok kolena je zelo priporočljiva preiskava pri otrocih z bolečino v kolenu, ultrazvok kolena izključi prizadetost področja rasti, kar ima lahko za posledico šepanje.
Pri mladostnikih vnetja pripenjališča tetiv: Pri mladostnikih, ki se ukvarjajo s športom, velikokrat pride do vnetja na pripenjališču tetiv, lahko tudi do nabiranja kalcija in raztrganja tetiv, kar ultrazvok kolena hitro prikaže.