Za ultrazvok rame se odločijo pacienti, ki imajo bolečine v rami. Preiskava prikaže tetive mišic ramenskega sklepa ( t.i.rotatorno mašeto), izliv v ramenski sklep in subakromialno-subdeltoidno burzo ali kratko SASD burzo, ki je podložena med tetivo in kost in med tetivo in mišico, da je premikanje v ramenskem sklepu lažje. Na ta način lahko s pomočjo popolnoma neboleče preiskave diagnosticiramo spremembe v ramenskih mišicah in sklepu. Najpogostejši vzroki bolečine in zmanjšane gibljivosti v ramenih so subakromialno-subdeltoidni bursitis, kalcinacije v tetivah rotatorne manšete ter natrganje ali celotno raztrganje tetiv rotatorne manšete. Ultrazvok rame omogoči zdravniku pregled rame v živo, saj se ultrazvočna slika v živo predvaja na monitorju naprave in na ta način omogoči zdravniku temeljit in poglobljen pregled rame.

Naročilo na pregled

  ultrazvok rame

  Ultrazvok rame je zelo preprosta preiskava, ki od pacienta ne zahteva posebnih dodatnih priprav na preiskavo. Preiskava se izvaja ambulantno, pacient med preiskavo sedi in sodeluje z zdravnikom. Med preiskavo mora biti ramenski sklep gibljiv, saj zdravnik za boljšo preiskavo med pregledom lahko sklep premika za boljši pregled z različnih zornih kotov.

  ULTRAZVOK RAME – bolezni in simptomi, pri katerih se uporablja ultrazvočna diagnostika na ramenskem sklepu:

  • Subakromialno-subdeltoidni bursitis

  Pacienti prihajajo na pregled z ultrazvokom zaradi bolečine v rami, lahko tudi zaradi omejene gibljivosti v rami.

  Ultrazvočni pregled rame najde tekočino ali zadebeljeno steno SASD burze.

  Ultrazvočni pregled rame lahko prikaže kalcinacije v SASD burzi.

  • Kalcinacije v tetivah rotatorne manšete

  Paciente pripeljejo na ultrazvočni pregled rame močne bolečine v rami.

  Ultrazvok rame prikaže tetive rotatorne manšete ( RM) , njihov potek, kalcinacije v tetivah , strukturo tetiv in raztrganine v RM. Kalcinacije so lahko majhne in jih odstranimo pri fizikalni terapiji in velike, odstranijo se z operativnim posegom, lahko so stare ali sveže. Ultrazvočni pregled rame omogoči pregled kalcinacij v tetivah hitreje kot rentgenska preiskava.

  • Natrganje in raztrganje tetiv RM

  Bolečine v rami in omejena gibljivost v rami pripelje paciente po poškodbi ramen na pregled rame. Ultrazvok rame prikaže sveže raztrganine, ki so lahko kompletne ali delne, na strani sklepa ali burze:

  • raztrganje tetive dolge glave m. bicepsa.
  • izliv v ramenskem sklepu
  • tumorske spremembe v ramenskem sklepu

   

  Ultrazvok rame je vsekakor popolnoma neškodljiv in neboleč pregled, ki od pacienta ne zahteva nikakršnih posebnih priprav, s svojo učinkovitostjo pa tak pregled v zelo kratkem času lahko omogoči diagnozo težav v rami in ramenskem sklepu. Priporočamo ga vsem, ki imajo bolečine v rami ali zmanjšano gibljivost ramenskega sklepa.