VPRAŠANJE:
Imam že 10 dni bolečino v rami, v glavnem ponoči. Katera preiskava je najbolj primerna zame, rentgen rame ali ultrazvok rame?

ODGOVOR:

Nočna, nenadna bolečina v rami je največkrat posledica nabiranja kalcija v tetivah mišic rame ( rotatorni manšeti) ali v subakromialni-subdeltoidni burzi ( SASD burza). Ultrazvok rame je sigurno prva preiskava, ker prikaže kalcij pred rentgensko metodo, ker določi mesto kalcija, velikost kalcija, da se kirurg lažje odloči ali bo potrebna operacija ( artroskopska odstranitev kalcija) ali le mirovanje, protivnetna zdravila in hladilni gel. Ker traja vaša bolečina kratko, je lahko tudi posledica vnetja ( tudi revmatskega) v burzi zaradi zadebeljene ovojnice burze, kar ultrazvok rame dobro prikaže, še zlasti, če se preiskava dopolni s novo tehniko prikaza prekrvitve po Dopplerju ( kar vsi modernejši aparati imajo), v tem primeru vam predpiše lečeči zdravnik močnejša protivnetna zdravila in vam pregleda kri.

VPRAŠANJE:
Ko grem na vodo me stalno peče. Že dvakrat letos sem imela antibiotično kuro, pa ni bolje. Ali je smiselno opraviti ultrazvok trebuha?

ODGOVOR:

Zelo priporočljivo. Ultrazvok trebuha preišče sečni mehur( za preiskavo morate imeti zelo poln mehur), izključi kamne v mehurju ter bradavičke ( polipe) na steni mehurja, ultrazvok trebuha pa prikaže tudi spremembe v okolici mehurja, v mali medenici, ki lahko pritiskajo na mehur na primer velik miom na maternici. Na steni mehurja lahko zrastejo tudi nevarne ( rakaste ) spremembe, ki se na ultrazvoku dobro vidijo. Če greste na ultrazvok trebuha se pregledajo tudi sečila, ne le mehur.

VPRAŠANJE:
Na sistematskem pregledu so mi v krvi odkrili zvišane jetrne teste. Ali je smiselno opraviti ultrazvok trebuha?

ODGOVOR:

Zelo priporočljivo. Ultrazvok trebuha prikaže dobro velikost jeter in strukturo jeter ter druge ( žariščne) spremembe v jetrih. Ultrazvok trebuha v jetrih največkrat najde preveč maščobe, kar je posledica različnih vzrokov: od zvišanih maščob in sladkorja v krvi do virusnih okužb do prekomerne prehrane, jemanja zdravil, alkohola idr. V jetrih se najdejo tudi drobne , nepomembne spremembe ( ciste, hemangiomi), ki jih imajo vsak tretji zdrav človek. Lahko pa ultrazvok trebuha prikaže tudi nevarne ( rakaste spremembe v jetrih), zlasti zasevke raka od drugod ali pa so jetra v celoti spremenjena kot pri cirozi. Če je ultrazvok trebuha v mejah normalnega, v krvi pa so visoki jetrni testi, gre največkrat za prirojeno pomanjkanje kakšnega encima in to ni nevarno. Če pa je povečana tudi vranica ( vedno je potrebno narediti ultrazvok trebuha in ne le ultrazvok jeter) pa pride v poštev blažja viroza ( infekcijska mononukleoza idr).

VPRAŠANJE:
Ali je ultrazvočna preiskava nevarna?

ODGOVOR:

Ne, ne gre za sevanje kot pri rentgenskih preiskavah. Le pri nosečnicah smo bolj previdni in ne uporbljamo veliko preiskave po Dopplerju ( ki ima visoko energijo).

VPRAŠANJE:
Imam bolečine v hrbtenici? Ali je bolje, da naredim ultrazvok kot slikanje?

ODGOVOR:

Ultrazvok je zvok, ki ga kost povsem odbije, zato skozi kost ni možno preiskovati.

V tem primeru je potrebno narediti rentgensko slikanje hrbtenice, če so težave resne, da imate že mravljince v nogi, pa magnetno resonanco. Ultrazvok v tem primeru ni indiciran.