Ultrazvok dojk je pravilna preiskava mladih žensk, ki imajo gosto žlezno tkivo.

Najpogosteje se uporablja ravno za pregled dojk mladih žensk. Pri malo starejših pa je pogostejši način pregleda mamografija. Tovrstna preiskava dojk je najbolj razširjena, saj je enostavna in zanesljiva. Posebne priprave na pregled niso potrebne, pregled pa je hiter in povsem neboleč. Zato je priporočljivo izvajati tudi redne preventivne preglede, saj je ultrazvočna preiskava za človeka popolnoma neškodljiva in se lahko brez kakršnih koli posledic opravi tudi večkrat.

Naročilo na pregled

  Preiskava se praviloma opravlja pri mlajših ženskah. Tkivo njihovih dojk je namreč gostejše in ultrazvok je odlična metoda za prikaz morebitnih sprememb tkiva v dojki. Na ultrazvok dojk tako prihajajo ženske pred 50. letom starosti, ker tovrstna ultrazvočna preiskava zanesljivo loči majhne tumorje od žleznega tkiva in cist. Pri mladih ženskah, ki imajo goste dojke, lahko mamografija “ne vidi” majhnih tumorjev, ki so enako gosti kot žlezno tkivo, zato ima ultrazvok dojk prednost in se ga redno uporablja za preventivne preglede dojk pri mladih ženskah do 50. leta starosti.

  ultrazvok dojk

   

  Pri ženskah po 50. letu starosti pa je primarna preiskava sprememb v tkivu dojk mamografija. Tako pri ženskah po 50. letu svetujemo ultrazvok dojk kot dopolnilno preiskavo k mamografiji.

  Ultrazvok dojke med preiskavo prikaže spremembe v dojkah in povečane bezgavke v pazdušnih jamah.

  Če imate že potrjen rak v dojki, je pred operacijo vsekakor potrebno narediti ultrazvok dojk, ker tovrstna preiskava prikaže točno velikost in lego raka dojke, velikokrat dobro prikaže tudi več jeder raka dojke, kar je bistveno za čim manj invazivno in čim uspešnejšo izvedbo operacije. Ultrazvok dojke pred operacijo tako prikaže tudi zasevke v pazdušnih bezgavkah. Če je prizadeta le ena bezgavka v pazduhi, je potrebno v isti operaciji z odstranitvijo raka dojke odstraniti še vse druge bezgavke v pazdušni jami. Če ultrazvočna preiskava ne prikaže prizadetih bezgavk v pazdušni jami, se med operacijo raka dojke odstrani le ena (varovalna) bezgavka.

  Sodobni ultrazvok dojk uporablja pri ugotavljanju raka dojke nove metode, elastografijo, metodo, ki prikaže kako trd je tumor v dojki. Čim bolj je trd, tem bolj verjetno gre za rak dojke. Če je tumor mehak, so bolj verjetni nenevarni (benigni) tumorji.

  Ultrazvok dojk vsebuje tudi pregled prekrvitve sprememb v dojkah z dopplersko metodo, ki je še dodaten pregled, ki omogoča boljši pregled stanja tkiva in njegove prekrvavitve.