Ultrazvok vratnih žil (arterij) je indicirana ultrazvočna preiskava pri omoticah, vrtoglavicah ali nenadni izgubi zavesti. Ultrazvočna preiskava vratnih žil je povsem neboleča in za pacienta preprosta preiskava, ki od pacienta ne zahteva nikakršne dodatne priprave pred pregledom. Izvaja se ambulantno in traja dobre pol ure. Med pregledom pacient leži na hrbtu in razgali vratni del, da omogoči zdravniku nemoten dostop do pacientovega vratu. Ultrazvok vratnih žil se izvaja za pregled stanja ožilja. Na področju vratu se izvaja zato, ker se tukaj žile nahajajo takoj pod kožo in je zato pregled najlažje izvedljiv in diagnostika najlažja. Ultrazvok vratnih žil nam pokaže stanje žilnega sistema pri pacientu in s pravočasno diagnozo in začetkom terapije lahko bistveno zmanjšamo možnost razvoja srčno žilnih bolezni.

Naročilo na pregled – ultrazvok vratnih žil

  ultrazvok vratnih zil

  Ultrazvok vratnih žil omogoči zdravniku, da opiše širino vratnih arterij – arterije carotis communis, arterije carotis interne in eksterne ter vertebralne arterije obojestransko. Izmerimo debelino stene, ki ji strokovno rečemo IMT, kar pomeni skupna debelina intime in medie in je zadebeljena pri bolnikih z zvišanimi krvnimi maščobami in visokim krvnim tlakom. Ultrazvok vratnih žil se izvaja hkrati  z barvno in spektralno dopplersko preiskavo, s to tehniko preiskave prikažemo stopnjo zožitve ali zamašitev vratne arterije.

   

  Ultrazvok vratnih žil največkrat diagnosticira:

  • zadebeljeno steno vratnih arterij (IMT), ki napoveduje večjo verjetnost žilnih bolezni
  • zožitev in zamašitev arterije
  • plake na razcepiščih arterij, ki so lahko maščobni – nevarni za možgansko kap in kalcinirani – nevarni, ker ožijo širino arterije.

   

  Z doplersko ultrazvočno preiskavo, ki je del preiskave ultrazvok vratnih žil in ki prikaže pretok, izmerimo hitrosti in smeri pretokov. Opišemo tudi debelino in strukturo zadebelitev na steni arterij (plake) in zožitve ter zamašitve arterij.

  Ultrazvočni pregled vratnih žil povsem neškodljiva preiskava, ki se uporablja za pregled žilnega sistema in diagnozo srčno žilnih bolezni. Ker je ultrazvočni pregled za pacienta popolnoma neškodljiv se lahko ultrazvok vratnih žil izvaja večkrat, bodisi preventivno, ali pa za nadzor in spremljanje razvoja že diagnosticirane bolezni žilnega sistema.