Ultrazvok mehkih tkiv, podkožja in mišic je povsem neškodljiva in učinkovita preiskava, s katero strokovnjak pregleda mehka tkiva okoli sklepov, mišice, kite in podkožna tkiva. Ultrazvok mehkih tkiv je za pacienta zelo preprosta preiskava, pacient ne potrebuje nikakršne predhodne priprave, preiskava pa poteka sede ali leže ter traja 20 do 30 minut, pomembno je le, da pacient prinese vse morebitne predhodne izvide tovrstnih preiskav, da lahko zdravnik pravilno oceni razvoj ali napredek bolezni. Ultrazvok mehkih tkiv je tako za pacienta zelo enostavna in nemoteča preiskava.

Naročilo na pregled

  Med preiskavo zdravnik z ultrazvočno sondo pregleduje mehka tkiva in v živo lahko pregleda preiskovana tkiva in tako lahko hitro postavi diagnozo. Tako je ultrazvok mehkih tkiv najboljša preiskava stanja mehkih tkiv.

  ultrazvok mehkih tkiv

  Kdaj na preiskavo?

  • Če otipamo zatrdlino

  V mehkih tkivih se velikokrat pojavijo zatrdline. Ultrazvok mehkih tkiv loči cistične spremembe od solidnih. Cistične spremembe se pojavijo v okolici sklepov, ob tetivah, imenujejo se ganglioni. Preiskava prikaže solidne, maščobne spremembe, ki lahko ležijo v podkožju, v mišici. Ultrazvok mehkih tkiv prikaže tudi nevarne, solidne spremembe, ki zrastejo v podkožju in v mišicah.

  • Pri poškodbah

  Pri poškodbah nastanejo nategi ali raztrganine  mišic. Ultrazvok mehkih tkiv prikaže delno ali kompletno raztrganino, krvavitev v mišico in vse ostale morebitne poškodbe mišic.

  • Če zatipamo zatrdlino pri napenjanju v trebušni steni

  Trebušna stena ima več šibkih točk. V kolikor se zviša intraabdominalni pritisk, lahko pride do nastanka kile ali hernije. Ultrazvok mehkih tkiv prikaže kilno vrečo , izmeri odprtino v steni trebuha in prikaže vsebino kilne vreče, zdravnik lahko tako diagnosticira, ali gre za maščobo ali črevesno vijugo.

   

  ULTRAZVOK MEHKIH TKIV – kako poteka preiskava?

  Uporabljamo visokomegaherčne linearne sonde, ki imajo zelo dobro prostorsko ločljivost a ne prodirajo globoko, zato trebušnih organov s tako sondo ne prikažemo. Ultrazvok mehkih tkiv se pri različnih lokacijah mehkih tkiv izvaja na različen način. Naredimo dinamične manevre – preiskujemo pri gibanju in spremembi položaja telesa, zato je pomembno, da je pacient nameščen tako, da je gibljiv. Ultrazvok mehkih tkiv se zaradi svoje neškodljivosti lahko izvaja večkrat zaporedoma.