Ultrazvok mod je ena od pomembnejših ultrazvočnih preiskav za moške. Tovrstna preiskava se opravlja za pregled testisov in okoliških tkiv. Pri ultrazvočni preiskavi mod se ugotavljajo in preiskujejo različne zatrdline in poškodbe testisov, pogosto se preiskuje tudi nespuščen testis.

Razlogov za opravljanje preiskave ultrazvok mod je več. Najpogostejše indikacije za opravljanje preiskave so bolečine v testisih, zatekanje testisov, odkrivanje različnih zatrdlin ter pregledi ob morebitnih poškodbah testisov.

Naročilo na pregled

  Pri ultrazvoku mošnje, ki se s tujko imenuje SKROTUM, pregledamo modo, obmodek in okolne strukture.

  Pri zatrdlini v mošnji največkrat najdemo:
  • cisto v obmodku (t.i. spermatokelo, ki ni nevarna)
  • razširjene žile ob modu, t.i.varikokelo
  tumor v modu – to so nevarne spremembe, ki jih je potrebno operirati.
  zadebeljeno modo in obmodek kot posledica vnetja.
  ognojke v mošnji kot posledico hudega, nezdravljenega vnetja
  zasukano modo in obmodnik – nevarno stanje, ki lahko prekine prekrvavitev moda, potrebno je zdravljenje.

  ultrazvok mod

  Ultrazvok mod za pacienta ni zahtevna preiskava in se nanjo ne rabi posebej pripravljati. Preiskava se opravi tako, da pacient leži, specialist pa s pomočjo ultrazvočne sonde v živo pregleduje testise. Za boljši stik sonde s kožo se uporablja neškodljivi gel, ki omogoča boljši pregled. Pregled traja načeloma 15 do 45 minut in za pacienta ni boleč ali naporen.

  Ker je ultrazvočna preiskava za pacienta povsem neškodljiva, se tovrstni pregledi lahko opravljajo večkrat zapored. Na ta način lahko zdravnik sproti spremlja stanje testisov in temu primerno prilagaja zdravljenje. Ultrazvok mod specialistu odlično prikaže morebitna vnetja v testisih ali obmodku, ki lahko povzročajo bolečino, prav tako preiskava prikaže morebitne tumorje na testisih, razširitev ven v testisih in tekočino, ki se lahko pojavi med ovojnicami.

  Ultrazvok mod je izjemno učinkovita metoda pregleda tudi zato, ker razlikuje med malignimi in benignimi tumorji in na ta način lahko specialist brez bolečih preiskav že postavi prvo diagnozo glede tumorja v testisih. Maligni tumor se najpogosteje pojavi pri moških med 20 in 45 letom starosti in se pokaže kot neboleča zatrdlina v modih. Pravočasno odkrivanje je zelo pomembno, saj omogoča zelo uspešno zdravljenje tovrstnega tumorja. Zato je ultrazvok mod tako pomembna preiskava za moške in ob najmanjšem sumu kakršne koli spremembe na modih svetujemo tovrstno preiskavo.

  V medicinskem centru Hipokrat preiskavo ultrazvok mod opravlja priznana strokovnjakinja dr. sc. Maja Podkrajšek, dr. med., specialistka radiologije, ena najbolj priznanih strokovnjakinj na tem področju v Sloveniji. Obiščite medicinski center Hipokrat v Ljubljani in se dogovorite za strokovno preiskavo ultrazvok mod.