Ultrazvok dojk je pravilna preiskava mladih žensk, ki imajo gosto žlezno tkivo.

Na ultrazvok dojk prihajajo ženske pred 50. letom starosti, ker ultrazvok dojk zanesljivo loči  majhne tumorje od žleznega tkiva in cist. Pri mladih ženskah, ki imajo goste dojke, lahko mamografija “ne vidi” majhnih tumorjev, ki so enako gosti kot žlezno tkivo, zatao ima ultrazvok dojk prednost.

Pri ženskah po 50. letu svetujemo ultrazvok dojk kot dopolnilno preiskavo k mamografiji.

Ultrazvok dojke prikaže spremembe v dojkah in povečane bezgavke v pazdušnih jamah.

Če imate že potrjen rak v dojki, je pred operacijo potrebno narediti ultrazvok dojk, ker ultrazvok dojk prikaže točno velikost in lego raka dojke, velikokrat dobro prikaže tudi več jeder raka dojke, kar je bistveno za operacijo. Ultrazvok dojke pred operacijo prikaže zasevke v pazdušnih bezgavkah. Če je prizadeta ena bezgavka v pazduhi, je potrebno v isti operaciji z odstranitvijo raka dojke odstraniti še druge bezgavke v pazdušni jami.Če ultrazvok dojk ne prikaže prizadetih bezgavk v pazdušni jami, se med operacijo raka dojke odstrani le ena (varovalna) bezgavka.

 

Ultrazvok dojk uporablja pri ugotavljanju raka dojke nove metode, elastografijo, metodo, ki prikaže kako trd je tumor v dojki. Čim bolj je trd, tem bolj verjetno gre za rak dojke. Če je tumor mehak, so bolj verjetni nenevarni (benigni) tumorji. Slika 13.

Ultrazvok dojk vsebuje tudi pregled prekrvitve sprememb v dojkah z dopplersko metodo.